Verwonder je over hoe jouw huis werkt. Dat de kraan, de wc en de verwarming het doen lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het niet! Als je hier bij stilstaat kom je uit in een bijzondere wereld. Een wereld vol natuur, techniek en duurzaamheid. Deze wereld heeft vindingrijke en handige mensen nodig. Wonderwel geeft je gereedschap om mee te doen met een duurzame toekomst.
Dit kun je bij ons verwachten
- Duurzame elektriciteit
In deze lessenserie ontdekken we dat elektriciteit een natuurkracht is. Denk maar aan de bliksem en hoe bijzonder het is dat die kracht nu uit het stopcontact komt. Ook denken we na hoe we elektriciteit duurzaam kunnen opwekken zonder CO2 uitstoot.
Tijdens de Techniekworkshop leggen de leerlingen zelf elektriciteit aan, wekken ze het op met citroenen, maken ze een echte schakelaar en ervaren de kracht van zonne-energie. Ze knutselen, timmeren, boren en schroeven en ontdekken zo hoe leuk het is om dingen te maken. - Duurzaam drinkwater
In deze lessenserie gaan wij aan het werk met drinkwater. Hoe komt drinkwater in onze kraan en waarom moeten we ook in het waterrijke Nederland zuinig zijn met water?
Tijdens de Techniekworkshop leggen kinderen zelf water- en afvoerleidingen aan, zuiveren ze water met verschillende filters, experimenteren ze met waterdruk en maken ze een pompje dat water van laag naar hoog brengt. Zo ervaren de leerlingen hoe leuk het is om met hun handen te werken.
Onderdelen van de lessenseries
- Een voorbereidende les op school: wat zijn de natuurkrachten achter de voorziening? Na deze les krijgen de leerlingen een opdracht mee naar huis om samen met hun ouders te doen. De opdracht wordt op school nabesproken.
- De Wonderwel Techniekworkshop. Na de workshop krijgt ieder kind het boek ‘Wonderwel – welkom in het huis van de toekomst’ mee naar huis.
- Een les op school na de techniekworkshop over duurzaamheid en de voorziening.
Dit is Wonderwel
Wonderwel is een vrolijke inwijding in duurzaamheid. Het bestaat uit een boek, lessenseries voor op de basisschool en het begin van het voortgezet onderwijsschool en leuke activiteiten voor thuis. In het materiaal wordt het eigen huis tot uitgangspunt genomen. De verwondering van kinderen wordt opgeroepen voor de natuurkrachten achter onze dagelijkse voorzieningen. Ook horen ze over uitvinders uit het verleden aan wie we de voorzieningen te danken hebben en maken ze kennis met nieuwe technieken zoals zonnepanelen, waterstofgas, de warmtepomp en biogas. Zo worden de kinderen voorbereid op een duurzame toekomst.
Aan de slag
Meteen een afspraak maken? Neem dan via de rode knop contact op met Hans Wilschut.