Thema Riolering

Op een dag gebruiken we thuis per persoon meer dan 100 liter schoon drinkwater. Om te drinken, te douchen, te wassen en door te trekken. Al het vieze water stroomt naar het riool. Dat is een enorm buizenstelsel dat onder de grond krioelt en de rioolwaterzuiveringsinstallatie loopt. Grote vraag is natuurlijk hoe maken ze daar al dat vieze water weer schoon?

Het werkt Wonderwel

Hoe wordt al het vieze water weer schoon?

Dat is best een raar verhaal. We hebben het afgekeken van de natuur waar het water in sloten ook schoon blijft. In de rioolwaterzuiveringsinstallatie bootsen we de natuur na en we verwennen daar in grote bakken water heel veel kleine beestjes, bacteriën genaamd. Deze maken het water schoon door onze drollen, geloof het of niet, op te eten. Zij vinden overigens de drol niet lekker maar de suikers die wij daarin hebben achtergelaten. In drollen zitten dus nog veel suikers en dat is energie. Tegenwoordig wordt daar in de RWZI steeds vaak biogas van gemaakt. Dat wordt gas wordt weer gebruikt om auto’s op te laten rijden of om elektriciteit mee op te wekken.

Proefje

Zelf water schoonmaken

Benodigdheden:

  • Petfles
  • Mes
  • Watten
  • Zand
  • Steentjes

 

Neem een schone Petfles (frisdrankfles) en snij deze voorzichtig doormidden op 1/3 van de onderkant. Zet het bovenste gedeelte van de fles met de flessenhals naar beneden in de afgesneden onderste gedeelte van de fles. Stop in de omgekeerde flessenhals eerst een laag watten. Zorg ervoor dat die netjes aansluiten aan de rand van de flessenhals. Doe dan een laag zand op de watten en daarna steentjes op het zand. Nu heb je een mooie filter gemaakt.

Maak vies rioolwater door takjes, aarde en andere rommel in een kan met water te stoppen. Roer dit water en gooi het langzaam door jouw filter. Hoe ziet het water er aan de onderkant van de fles uit?

Een initiatief van VTi Amsterdam