Thema Drinkwater

Drinkwater

De waterkringloop

Draai aan de kraan en er komt altijd lekker, helder, water uit. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Jij bent namelijk niet de enige die regelmatig doucht, kookt of een glaasje water drinkt. Het water wordt naar alle huizen gepompt. Daar komt het ook op 4 hoog uit de kraan. Best bijzonder want water wil van zichzelf altijd van hoog naar laag.

Het werkt Wonderwel

Waar komt het drinkwater eigenlijk vandaan?

Je zou zeggen dat het uit de kraan komt. Ja, maar hoe komt het in de kraan? Komt het uit van rivier, uit de grond of van een wolk? Het antwoord is eenvoudig: van ze allemaal. Zolang de aarde bestaat is er al dezelfde hoeveelheid water. Het water gaat steeds weer rond in een kringetje. Dat noemen we de waterkringloop. De zon verdampt het water van de zee en zo vormt zich een wolk. Die drijft naar land en valt daar weer neer. Via een rivier of de grond komt het weer in zee en begint dit verhaal opnieuw.

Tegenwoordig zijn we zuinig met water. Door de opwarming van de aarde kennen we nu in Nederland ook droge tijden. Daarnaast kost het veel energie om het water op te pompen en schoon te maken.

Proefje

Waterdruk

  • Benodigdheden:
  • Petfles
  • 2 flinke spijkers
  • Hamer
  • Teiltje

 

Vul de petfles met water en draai de dop er op. Leg de fles op zijn kant en sla ongeveer 2 centimeter van de onderkant een spijker in de fles. Dan sla je zeg 5 centimeter van de bovenkant een spijker in de fles. Zet de fles rechtop, plaats een teiltje en trek de spijkers er tegelijk uit. Wat zie je gebeuren? Hoe denk je dat dat komt?

Een initiatief van VTi Amsterdam