Thema Elektriciteit

Je stopt een stekker in een stopcontact en de tv gaat aan of de ijskast of de computer of... nou te veel om op te noemen. We kunnen misschien pas 100 jaar op deze manier genieten van elektriciteit. Kun je je voorstellen hoe het dagelijkse leven eruit zag zonder stopcontact? En wat zou je het meeste missen als de elektriciteit zou uitvallen?

Het werkt Wonderwel

Hoe komt de stroom in het stopcontact?

Hoe wordt elektriciteit eigenlijk gemaakt? Elektriciteit is een natuurkracht, die altijd aanwezig is in de natuur. Zo’n 150 geleden hebben slimme mensen ontdekt dat je met de kracht van magnetisme elektriciteit kan laten stromen. Zo is de dynamo ontstaan. De dynamo moet wel draaien hiervoor en dat gebeurt in grote elektriciteitscentrales door water te koken. De hete stoom laat de dynamo draaien. Maar het koken van het water gebeurt vaak nu nog met grote hoeveelheden fossiele brandstoffen zoals kolen en gas. Fossiele brandstoffen die ooit als plantenbladeren CO2 uit de lucht hebben opgenomen. CO2 die bij het verbranden van deze brandstoffen weer vrijkomt.

Hoe kunnen we de dynamo’s laten draaien zonder uitstoot van CO2? Of kunnen we elektriciteit opwekken zonder dynamo’s? Vragen waar weer net als vroeger bij het uitvinden van de dynamo veel slimme mensen mee bezig zijn.

Proefje

Maak een spijker magnetisch

Benodigdheden:

  • Spijker (+/- 10cm)
  • Paperclip
  • Batterij (4,5 volt)
  • Elektriciteitsdraad

 

Wikkel de elektriciteitsdraad netjes om de spijker van de ene kant van de spijker naar de andere kant. Je maakt zo een kleine spoel. Neem stug draad zodat het goed blijft zitten. Maak de uiteinden van het draad schoon van isolatiemateriaal en verbind deze aan de twee polen van de batterij. Houd de punt van de spijker nu bij de paperclip en kijk wat er gebeurt.

Een initiatief van VTi Amsterdam