hoe werkt deze site?

Het bedrijfsbezoek

Leerlingen hebben vaak geen idee wat het werken bij een technisch bedrijf inhoudt. Een bedrijfsbezoek kan ze daarbij helpen. Ze ervaren dan zelf wat voor werk er op het bedrijf gebeurt en spreken de mensen die dat doen. Daarnaast krijgen ze een idee wat de betekenis is van het werk voor klanten: bij een ziekenhuis waar nieuwe installaties worden gebouwd, bij kantoorgebouwen waar installaties worden onderhouden of bij huizen die worden verduurzaamd.

Op school worden de bezoeken voorbereid. Leerlingen onderzoeken wat het bedrijf doet en bedenken wat ze tijdens het bezoek te weten willen komen. De docent en het bedrijf stemmen het bezoek van tevoren af. Vindt het plaats als loopbaanoriëntatie of dient het bijvoorbeeld als profielkeuzevoorlichting?

Draaiboek

Maak als bedrijf voor het bezoek een kort draaiboek. Bedenk hoe je de leerlingen welkom heet. Zorg daarbij dat je gelijk de aandacht trekt met een stelling, een filmpje of een vraag. Stel jezelf daarna pas voor: wie ben je, hoe ben jij bij het bedrijf terechtgekomen en welke opleiding heb je gevolgd? Vertel een anekdote en/of een persoonlijk verhaal.

Houd tijdens een presentatie de vaart erin en vermijd vaktaal. Stel vragen en ga niet te diep in op technische details. Denk na van tevoren of leerlingen tijdens het bezoek ook iets praktisch kunnen doen. Door zelf iets te doen: een proefje, het onderzoeken van gereedschap of andere materialen, onthouden ze de stof beter.

Het leukst is natuurlijk als leerlingen na op kantoor te zijn geweest een echte locatie kunnen bezoeken. Op kantoor gaan ze langs bij de afdeling planning en calculatie, de directie en de kantine voor een versnapering. Daarna indien mogelijk gaan ze naar een locatie waar ze kunnen spreken met de werknemers op de vloer.

Laat de leerlingen weten welke kwaliteiten je in het bedrijf nodig hebt en laat ze met verschillende mensen spreken. Laat merken dat je mensen nodig hebt!

Zet uw bedrijf de kaart

Wanneer u zich op de kaart wil zetten dan helpen wij u graag met het maken van een aansprekende pagina. Mocht u weinig ervaring hebben met bedrijfsbezoeken dan helpen wij u met het organiseren daarvan. Neem daarvoor contact op het Hans Wilschut Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

Een initiatief van VTi Amsterdam