Hoe werkt Techlab OSB

Praktijklokaal OSB Amsterdam

 • Iedereen een creator
 • Combinatie oud ambacht en nieuwe technologie
 • Ervaar de kansen van de technische sector
The sky is the limit
Elektrotechniek, Installatietechniek

De uitdagingen rond de energietransitie zijn groot en Amsterdam wordt de komende decennia grondig verbouwd. Zo gaan we van het aardgas af en worden al onze woningen verduurzaamd. Om deze enorme ambities waar te maken zijn veel, goede en slimme technici nodig. Die technici van de toekomst zijn jouw huidige leerlingen. Kom op het techlab ontdekken hoe leuk techniek is. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Dit kun je bij ons verwachten

 • Duurzame kleding
  In deze lessenserie gaan wij aan het werk met afval. Jaarlijks verdwijnen er tonnen kleding in de shredder, ongedragen. Hoe kan dat? Waarom gebeurt dat? Kunnen we hier wat aan doen? Wat is fair trade? Hoe kunnen we aan onze eigen kleding zien of deze fair trade is? Kan kleding productie niet duurzamer? De leerlingen onderzoeken hoe dit allemaal zit en ontwerpen en maken tenslotte met duurzame gerecyclede materialen een fraai kledingstuk.
 • Maak van je afval een nieuw product
  In deze lessenserie gaan wij aan het werk met afval. Wat is afval eigenlijk? Hoeveel afval maak je thuis zelf? Hoe zit het met natuurafval en waarin verschilt dat van 'ons' afval? We bekijken hoe verschillende mensen al inspirerend bezig zijn om van afval mooie duurzame dingen te maken. Hoe kunnen we met het afval uit de stad, een nieuwe duurzame stad bouwen?

Onderdelen van de lessenseries

 • Een voorbereidende les op school: waarom gaan we naar het techlab en wat gaan we er doen? 1 tot 3 lessen in het techlab en technieklokaal van onze school.
 • Een opdracht voor thuis, ook om de ouders te betrekken. Deze opdracht wordt door de docent op het techlab aangeboden aan de kinderen en wordt nabesproken op het techlab of op school (als de groep maar éénmaal komt).
 • In overleg zijn er mogelijkheden voor een gastles van een installateur, een bouwvakker of monteur. 

Dit is het OSB Amsterdam

Wij zijn een vmbo-, havo- en vwo-school met persoonlijke aandacht voor leerlingen en een open blik naar de wereld. Op de OSB ontwikkel je hoofd, hart en handen. Naast leer- en praktische vakken heeft de school extra’s als onderzoek doen in het AMC, een kunst- en een sportklas. Wij stimuleren een onderzoekende houding. Leerlingen verlaten de school met de vaardigheden die ze nodig hebben om mee te doen in de samenleving.

Aan de slag

Neem om afspraken te maken via de rode knop contact op met Maykel Roovers.

Contact

Maykel Roovers

De les

Lesduur 2 uur
Maandag tussen 9.30-15.30 uur
Groep 6, 7 en 8
Voorbereidende les op school

Mogelijkheden

Onderzoeken
Ontwerpen
Maken
Presenteren

Leeftijd/Niveau

PO
< 12 jaar
Een initiatief van VTi Amsterdam