Hoe werkt SHIP

Speellocatie SHIP

 • spannend technolab
 • kennismaking uitdagende beroepen havensector
 • expositie over bouw grootste zeesluis
Ervaar de sluis van de toekomst!

SHIP staat voor Sluis Haven Informatie Punt.

Ben je nieuwsgierig naar de bouw van de grootste zeesluis van de wereld? Wil je meer weten over het Noordzeekanaalgebied en de activiteiten in de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden? En heb je interesse in de ontwikkelingen in innovatie en duurzaamheid bij de bedrijven langs het Noordzeekanaal? Kom dan naar SHIP. Hier laten we de aanpak en ontwikkelingen van de sluisbouw zien en vertellen we over wonen, werken, leren en recreëren in de regio.

Wat kunnen de scholieren ervaren/leren?

 • Technolab
  Kinderen van groep 3 tot en met 8 van basisscholen uit het Noordzeekanaalgebied volgen hier educatieve Wetenschap- en Technologieworkshops over het sluis- en havengebied. Kruip in de huid van de Sluiswachter of ga aan de slag met katrollen, zonne-energie en waterkracht. Waar komen de schepen vandaan en hoe gaat het er in het havengebied aan toe?
 • Maak kennis met beroepen
  Ontdek de grote variatie aan uitdagende functies in de havenregio. Je krijgt een indruk van de beroepen in de havenregio: van kraanmachinist tot beleidsmedewerker, van logistiek manager tot sleepbootkapitein. Beroepen op elk opleidingsniveau. Er is altijd een baan die bij je past.
 • De expositie
  In de speurtocht (vanaf 6 jaar of vanaf 11 jaar) zit het verhaal ‘verstopt’ van de tentoonstelling van SHIP. Elke dag werken vele professionals hard aan de bouw van ’s werelds grootste zeesluis in IJmuiden. Wat komt hier allemaal bij kijken en wat gebeurt er nog meer in het Noordzeekanaalgebied?

Meteen mogelijkheden bespreken of een bezoek inplannen? Neem dan via de rode knop contact op met SHIP.

De les

Duur 1½ of 2 uur
Maandag t/m vrijdag
Groepen max. 30 / 1 klas
begeleiding door leerkracht vereist

Mogelijkheden

PO: workshops
VO: programma over beroepen

Leeftijd/Niveau

PO
VO
MBO
< 12 jaar
12-18 jaar
Een initiatief van VTi Amsterdam